Bakłażan jest często niedocenianym warzywem. Większość osób mimo wszystko częściej sięga po cukinię, żeby rzekomo nie było gorzkiego posmaku. Włoski kucharz Mattego Brunetti, uczestnik Master Chefa, przychodzi z fenomenalnym przepisem na danie z bakłażanem.
Matteo Brunetti nazwał ten przepis Mini Pizze z bakłażanem, które robią się błyskawicznie. Także zachęcam do wypróbowania przepisu, ponieważ jest szybki, prosty i oczywiście smaczny. Z pewnością odczaruje Wasze negatywne opinie na temat bakłażana.
Składniki na około dwie porcje:
- 2 bakłażany
- 200 gramów passaty pomidorowej
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 mozzarella (może być light)
- Sól
- Pieprz
- Oliwa
- Świeża bazylia
Bakłażan we włoskim wydaniu:
- Zaczynamy od wlania passaty pomidorowej do miski. Następnie dodajemy oregano. Tutaj ważne, aby nie kupować passaty już z oregano, bo nie osiągniemy zamierzonego efektu. Kolejno przyprawiamy passatę solą, pieprzem i dużą ilością oliwy. Mieszamy i odstawiamy na bok
2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przechodzimy do umycia, a potem pokrojenia bakłażana na 1 centymetrowe plastry. Pokrojone warzywo kładziemy na blachę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz oliwą.
3. Gdy piekarnik się rozgrzeje, wkładamy pokrojone warzywo na 15 minut. Wyciągamy z piekarnika, smarujemy passatą pomidorową oraz dodajemy poszarpaną mozzarellę na środek każdego bakłażana. Dajemy do piekarnika na kolejne 8-10 minut.
4. Ostatnim krokiem jest wyjęcie bakłażana z piekarnika, skropienie go oliwą, następnie udekorowanie bazylią i gotowe. Smacznego!