2-latek zatruł się mięsęm z Lidla! Cierpiał prawie 10 lat a potem…
Sprawa dziecka który zatruł się nieświeżym mięsem z Lidla zakończyła się. Jak donosi brytyjski The Sun, po 8 latach ciężkiej choroby, 2-latek Moittie zmarł w straszliwych męczarniach.
Grupa 15 dzieci we Francji zatruła się nieświeżymi stekami z Lidla!
9 lat temu w północnej Francji, w regionie Hauts-de-France, piętnaścioro dzieci w tym dwuletni Nolan Moittie, zatruło się wołowymi stekami z Lidla. Jak się później okazało, w stekach znajdowała się bakteria Escherichia coli. W rezultacie, dzieciaki zachorowały na zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS) – wielonarządowy zespół chorobowy, będący najczęstszą przyczyną ostrej niewydolności nerek u dzieci. Przez to zatrucie, 2-latek doznał paraliżu całego ciała. Przez 8 lat nie mógł jeść ani mówić, a pokarm przyjmował przez rurkę. ,,Nolan nawet przez chwilę nie przestawał cierpieć: zdeformowane kończyny, łamiące się kości, musiał poddawać się różnym operacjom, nie mógł jeść, połykać, mówić ani ruszać się” – powiedział Florence Rault, prawnik rodziców Nolana, w rozmowie z francuską agencją AFP. Ostatecznie zmarł w męczarniach w jednym z francuskich szpitali. 2-latek leczył się na oddziale intensywnej terapii, lecz niestety nie dało się go uratować. Czy winni odpowiedzą przed sądem?
Kto jest winny jego śmierci?
W związku ze skandalem zatrutego mięsa w znanym supermarkecie Lidl, przed sądem stanęli szefowie firmy Seb-Cerf, która sprzedawała mrożone steki pod marką Steak Country. Producenci burgerów obarczają winą 78-letniego Guy’a Lamorlette- szefa firmy sprzedającej burgery. Byłego szefa skazano na trzy lata więzienia za braki w sprawdzaniu mięsa i 50 tys. euro grzywny. Dodatkowo sąd zabronił mu prowadzenia jakiejkolwiek działalności i nakazał wypłacić odszkodowanie rodzicom chłopców, którzy ucierpieli przed jego niedopatrzenie. Pod takimi samymi zarzutami został osądzony kierownik ds. jakości w Seb-Cerf, Laurenta Appere. Mężczyzna zmarł później na atak serca.